#8 De terugreis


Terwijl ik dit typ zit ik in de internationale trein naar huis met dopjes van Mr. i in mijn oren. Gabrieeeeeeel… klinkt uit de speakers. Ik deun in gedachten en voorzichtig met mijn handen en voeten mee met de melodie.
Naast me gebeurt hetzelfde. In mijn linkerooghoek wiebelt een oude-dame-voet mee op mijn ritme. Ik lach in mezelf. En voorzichtig naar deze dame met de verschrikkelijk korte pantykousjes (nee, niet tot de knieën, maar echt een ‘sokje’ dat dus onder de broek uitkomt). Ik waan me blij dat ze me toch nog aan het lachen maakt met haar -vast onbedoelde/onbewuste- gedrag. Kom me niet van de indruk onttrekken dat het me niet lukte me voor haar af te sluiten. Ze is namelijk superalert. Zat als een alert diertje rechtop in de treinstoel, haar nek volledig uitgerekt en het hoofd continue op scherp. Naar links, naar rechts, van voor naar achter. Ze houdt alles in de gaten. Wie er langs loopt, waar we zijn en hoe alles hier verloopt.
Ze lijkt enigszins te zijn ontdooid. Zit nu rustiger. Ik zit hier en vraag me af: zou het ritme haar verzacht hebben?
Het regende zon.. de deun verandert van vrolijk naar beschouwend. Ik heb zin om te zingen, te neuringen.. Ik mijmer en kijk naar buiten, linksschuinomhoog..
Ik verwonder me. Over van alles en oneindig veel. Waarom doet men wat men doet, hoe zal ‘de reis’ van de reizigers hier zijn verlopen? De wolkjes drijven ondertussen zachtjes voorbij.
Wat is droooomennn?
Ik lees in LIS een interview met Susan Smit over zuivere liefde. Volgens haar is dat je het beste voor de ander wenst of het jou nou uitkomt of niet. I agree! En prompt zit ik in het artikel! Ik begin te stralen, licht te blozen en voel mijn hart sneller kloppen. Herinneringen en dromen wisselen elkaar af. Ibiza! In het blad een interview met een stel dat emigreerde naar Ibiza, zonder er ooit te zijn geweest. Puur op basis van gevoel. Nadat een vriend hen aanstekelijk had verteld hoe bijzonder het was. Is 🙂
Ze schrijft over de Ibicencos die gastvrij en superrelaxed zijn. Over dat ze het een wereldvoorbeeld is hoe men daar met elkaar omgaat: respectvol en open, iedereen hoort erbij. That’s the way. Ik droom over een eigen stekkie daar..
De vrouw naast me staat weer op scherp, zit weer op het puntje van haar stoel superalert te zijn. Volgens mij voelt ze zich niet prettig bij haar bij bagage die 1,5 meter verderop staat. Ze staat op en komt terug met een rode tas. Is dat het? Toen ze binnenkwam vertelde ze vol enthousiasme over haar ‘salat’ die ze in haar tas had. Ik gluur onopgemerkt mee, vanuit diezelfde linkerooghoek. Eieren komen tevoorschijn. De vrouw naast haar begint te stralen. Oh, het gaat weer terug in de tas. Enige wat ik nog zie is een appel, een schilmesje en een zakdoekje. Bij haar buurvrouw in de handen. En oh, die buurvrouw die er zo van straalde moet het afgeven. En de vrouw naast me begint hevig te wrijven, de appel schoon te wrijven.
Het regende zon.. in de herhaling
De dochter van de vrouw die emigreerde heet Zwaantje. Wat een mooie naam. En deze dame, Onke, runt Hiphouse. Voor bouw en verbouw, inrichten, verkopen en -huren van huizen.
Mooie dagbezigheid van haar die ik jullie niet wil onthouden: “Mijn dagen bestaan uit bezoeken aan huizen, meetings, zoeken naar interieurspullen, struinen over rommelmarkten, yogales, wandelen met de hond, lunchen of eten met vrienden, pilates en de kinderen taxiën”. Ik zeg niets meer. Het zonnetje schijnt.
Fijne reis verder!
PS. En visualiseer nog even met een tevreden glimlach op mijn gezicht hoe mijn buurvrouw lekker uit haar dak zou kunnen, hoe goed het voor haar zou kunnen zijn. The stage is yours, you just have to get him.

Gepubliceerd op 9 juni 2012

Geschreven door: WendyRaakt