#15/21 Baas in eigen buik


Het is zover. De laatste loodjes zijn aangebroken. Buiken worden weer gevuld en..

..hopelijk wordt er naar geluisterd en gehandeld. Alleen luisteren is niet genoeg. Gehoord worden is één, ernaar handelen is twee.
Dan doel ik niet op de vele oliebollen en champagne die deze jaarwisseling onze buiken vullen.
Wel op je onderbuikgevoel. Dat je ‘voelt aan je water’ dat iets al dan niet goed zit. Dat stress en een onzuiver gevoel direct op de buik slaat.
Vandaag las ik over de babyboomers – geboren tussen 1946 en 1964. “De love and peace-generatie. De meest gedreven en idealistische generatie van de afgelopen eeuw.” Hmm. Zo had ik ze nog niet eerder bekeken.
“Zij waren het die demonstreerden tegen kernwapens, die baas in eigen buik wilden zijn, die opriepen tot menselijker kapitalisme, die biologische groenten gingen bouwen en vegetarisch gingen eten.” Etc. etc. Lucky bastards. Die konden goed voelen. Tot ze hun idealen moesten laten varen. Om carrière te maken, hypotheken af te lossen en kinderen te krijgen.
Vaak geeft je buik wel aan of het snor zit. Juist als je zo hard wil presteren.
We hebben een tweede brein: onze buik
Onlangs las ik de volgende tweet van @mariekesprenger:
“Oké, 95% van serotonine wordt in darmen aangemaakt. #Wistikniet hersenen krijgen meer signalen van buik. #Onderbuikgevoel belangrijk”
Want wat blijkt?
“De term “onderbuikgevoel” is waarschijnlijk een stuk accurater dan vaak gedacht wordt. Onderzoekers komen er namelijk steeds meer achter dat je buik een zeer belangrijke rol speelt in het controleren van je emoties en acties. Slaap je bijvoorbeeld weinig en heb je veel stress? Niets voor niets grijp je dan naar “comfort food” zoals taartjes en andere gesuikerde en vette producten. Maar je brein in je hoofd heeft er weinig mee te maken. Je buik zet je daartoe aan. Wetenschappers spreken nu tegenwoordig zelfs van een “tweede brein”, zoveel neuronen staan er je rond je maag en darmen opgesteld.
95% van de serotonine in je lijf wordt in de buik geproduceerd. Serowat? Serotonine. Schijnt belangrijk te zijn voor je zelfvertrouwen, het reguleert slaap, heeft invloed op emoties en doet nog allerlei andere nuttige dingen in je hele lichaam. Van die neuronen zijn er in je buik miljoenen te vinden.
Susio conclusio: maag en darmen van groot belang voor welbevinden en gezondheid.
Welk belang, zijn ze druk mee bezig te onderzoeken.
En in de tussentijd?
“Lijkt het een goed idee om goed voor je buik te zorgen, bijvoorbeeld door gezond te eten en stress te voorkomen. Het begrip “breintraining” krijgt zo een hele nieuwe betekenis…”
Een mooi goed voornemen: (weer) baas zijn in eigen buik.
Bron

Gepubliceerd op 30 december 2012

Geschreven door: WendyRaakt