Big 5, het gaat vanzelf!


Jongens… 🙂
Hier zit ik dan. Big 5 en energie voor 10. Hoe bestaat het? Wat ware liefde al niet met de mens kan doen..
Zien jullie kippetje? We roepen hem hier met ‘kippie, kippie’ en hij luistert. Inmiddels. Dag 1 was kippie alleen. En alleen is niet erg, maar eenzaam wel. En dat was ie. Dat zag en voelde je aan alles. Letterlijk kaalgeplukt en als je het ons vraagt diep ongelukkig (Vraag maar niet, want is helemaal niet leuk. En je weet het antwoord toch al).
Maar vandaag was het anders. Ik zat op een bankje met te mooi uitzicht:

Als het vanzelf gaat
En dat was kippie met me eens. Al denk ik dat kippie zijn nek net te kort was om over het gras heen te kijken, maar toch. En daar zat ’t ‘m ook niet in. In het uitzicht. Het was fijn. Een fijn plekkie, op een fijn moment en …precies! Het goede gevoel. En dat heeft kippie gevoeld denk ik. Want dat voel je. En is met geen pen te beschrijven, al doe ik hier mijn best. En best is ook teveel gezegd, want klinkt of ik uren zit te zwoegen op een tekst. En dat is het niet. Geen onverschilligheid, dat niet. Maar het gaat vanzelf.
En laten die woorden nou regelmatig hier over tafel vloeien. Voor buitenstaanders haast irritant, kan ik me voorstellen (ja, ja, ik verdien er mijn boterham mee me te verplaatsen in de doelgroep, in dit geval jullie :)). Want als het vanzelf gaat, maakt de rest niet meer uit. Doet er niet meer toe. Of kippie nou kaalgeplukt is of niet, of …
Alleen maar lof? Plof!
Zonder er kippie mee te bedoelen, maar alleen maar lof is het natuurlijk niet. De flow, dat wel. En nee! Een flow is niet dat het alleen maar goed gaat. Alleen maar opwaarts zou geen flow heten, maar een… Tja, wat voor metafoor of visualisatie past daarbij?
De flow is dat er ups en downs zijn. Mogen zijn. En kunnen zijn. Dat heb ik mezelf ook heel lang ontnomen, dat zicht op die fijne golf. Omdat ik ook leefde naar de gedachte dat iets alleen maar positief kan zijn. Moet zijn. En dat laatste is nou juist meteen de rare tegenstelling. Want hoe kun je nou positief zijn als ‘moeten’ daarmee hand-in-hand gaat?
Tijd voor een nabeschouwing
Elk nadeel heb z’n voordeel
-Johan Cruyf-
”Begin with the end in mind” is me bijgebleven van Stephen Covey. Vandaar dat ik vaak achteraan begin, zo ook deze nabeschouwing. Het boek is nog niet eens geschreven. Hoofdstuk 1 moet nog beginnen. Maar het verhaal is al verteld, heb ik al doorleefd. Door je gedachten erop te richten, ontstaat het al, ook al staat er nog geen letter op papier.
Ik zit in Oostenrijk op een zonnig balkonnetje, achter de geraniums, met tjilpende vogels om me heen en klinkende koebellen. Ondertussen fantaseer ik stiekem over een eigen plekje op Ibiza. Want hoe Hans & Nel het hier in De Berghut hebben, zo zou ik mezelf op (voor mij heilig ;)) Spaans grondgebied graag begeven. Om echt mezelf te kunnen zijn en dit ook met anderen te kunnen delen.
Enfin, op het balkon, wachtend op het juiste gevoel/juiste moment/juiste flow blader ik door de VT Wonen. En zie daar een format wat me aanspreekt voor deze nabeschouwing:
Hoe hoop je dat mensen ’de zaal verlaten’ na het lezen van je boek?
Ik hoop dat ik ze ontroerd heb, geraakt heb. Geraakt in positieve zin. En daar bedoel ik niet alleen maar lachen mee. Want hoe mooi en bijzonder is een ’lachende’ traan? Een traan van herkenning, plezier, terug in een moment of de angst om het ooit te gaan voelen. Want ja, ook zondagskinderen werden geraakt toen ik een preview liet lezen. De ’au!’s’ en ’wauw!’s’ vlogen me om de horen. Ik ben benieuwd wat het met jou doet.
Welke laag is voor jou het belangrijkste?
De echte. Dat je voelt dat het klopt, dat het echt is en authentiek. Niet opgeklopt, uitgemolken of anderszins ‘gemaakt’.
Wilde je altijd schrijfster worden?
Nee. Omdat ik niet doorhad dat willen kunnen kon betekenen. Vroeger was ik gek op poëziealbums en vriendenboekjes. Ik sleepte ze overal mee naartoe. Met gemak haalde ik achten voor Nederlands. Vooral die onderdelen waar creativiteit aan te pas kwam. Want begrijpend lezen vond ik weinig uitdagends aan. Maar opstellen maken aangevuld met tekeningetjes of plaatjes, boekverslagen of brieven schrijven, geweldig!
Waar droom je zelf nog van?
Van een eigen ligbad. Van een eigen plekje (hoe klein ook) op Ibiza en van rust. Dat zijn ingrediënten waarvan ik denk dat ze het recept van het leven nog smakelijker kunnen maken. En kunnen blijven doen wat ik het liefste doe, genieten. Van de kleine dingen. Ik word er steeds beter in 😉
PS. Kippie kwam ‘vanzelf’ bij me zitten vanmiddag. En ik genoot!
“Geniet van de kleine dingen!”
-Mama-
PS. Hou er rekening mee dat ik morgen zelf met de nodige ‘oh’s’ en ‘ah’s’ rondloop, als ik -net als afgelopen dagen & nachten- al jullie complimentjes niet kan weerstaan. Als mijn hart pootjes en handen had zou het stiekem op en neer deinzen. En wederom met de hand voor de mond zitten, van verbazing.

Gepubliceerd op 6 juni 2012

Geschreven door: WendyRaakt