Friday Flashback

Meestal kijk ik liever vóóruit dan achterom. Veel beter, gezonder, leuker :).
Maar soms zijn inspiratie, verhalen & mooie ervaringen te mooi om nooit meer naar ‘om’ te kijken.
Onlangs was van Braziliaans topondernemer Ricardo Semler wederom een ontwapenend interview te zien bij VPRO’s programma Tegenlicht. 2 jaar geleden ook al eens. Toen schreef ik er onderstaande over. En het geldt nog steeds. 
Laat je inspireren.
Fijne Friday Flashback.

Prachtig. Ricardo Semler. Een inspirerend vader, echtgenoot, Braziliaans ondernemer en bovenal: mens. Een man die aan de dood ontsnapt is en gelooft in de kapitale kracht van geluk.

Via een tweet van Judith Webber kom ik bij deze uitzending van het programma Tegenlicht terecht.

Openheid, liefde en vertrouwen. Dat zijn de kernwoorden waar Ricardo naar leeft. Hij praat onder meer over een “heel boeiende oefening met vrijheid”.
Van uitstel komt afstel
Ricardo begint zijn dag op een heel bijzondere manier: na het ontbijt bedenkt hij wat hij die dag allemaal kan afzeggen. Dingen die hij van plan was te doen, maar die hij kan uitstellen of helemaal afstellen en het iemand anders kan laten doen.
Zo doet hij veel minder dan wat hem gevraagd is om te doen. En dat geeft hem ruimte te doen wat hij wil doen.

Kijk hoe liefdevol en harmonieus zijn gezinsleven zich afspeelt, hoe hij mensen in hun kracht zet en daarmee – als je het mij vraagt – een “koning van geluk” is voor zijn omgeving.
Terwijl hij met een sigaar zit te mijmeren, vergelijkt hij de kikkers in zijn tuin met het ritme van Led Zeppelin. En als hij ‘weer een leuk ideetje heeft’ belt hij z’n vriendjes op. Of ze nu Al GoreSting of Bono heten.
Hij gelooft niet in systemen waarbij werknemers in- en uitklokken, op gezette tijden beginnen en naar huis gaan. Hij laat werknemers relaxen in een hangmat, hun eigen werktijden én salaris bepalen. En weet daarmee een matig bedrijf, dat hij op zijn vroege twintigste in zijn schoot krijgt geworpen, om te turnen naar een bedrijf waar je ‘u’ tegen zegt.
Dat benadrukt de volgende omschrijving over Semler op Wikipedia:


De omzet van Semco is onder zijn leiding gestegen van US$ 4 miljoen in 1982 tot US$ 212 miljoen in 2003 en zijn innovatieve business management methoden wekken wereldwijd veel interesse op.

 

Aanpakken bij de kern
De kern aanpakken, daar draait het om bij Ricardo. Want als overtuigingen al jong worden aangeleerd, dan moet je ze daar ook veranderen. Zo initieert hij een nieuw onderwijssysteem. Zodat kinderen al worden opgeleid met overtuigingen waarbij ze mogen aangeven waar ze zin in hebben. Wat ze graag willen leren. Ze zelf initiatieven mogen nemen. Zodat het later anders denkende en geconditioneerde werknemers worden.
Tot de dood veroordeeld. Dat leek hij bijna. Want tijdens een auto-ongeluk werd hij voor dood aangezien. Hij hoorde hulpverleners al zeggen “bel de lijkwagen maar, hij is dood”. Alle 13 botten die een gezicht rijk is, waren gebroken. Toen bleek dat hij met een bepaalde operatie (waarbij een stuk bot van zijn heup gebruikt zou worden) niet meer zou kunnen tennissen, zei hij dat de arts maar wat anders zou proberen. Het werd titanium, wat nog nooit op deze manier gebruikt, laat staan getest, was. 27 grote stukken titanium werden in zijn gezicht gestopt, waardoor 43% van zijn gezicht nu uit titanium bestaat!

“Als je moeder gelooft dat je alles kan, dan kan je alles.”

Semler liet zich inspireren door zijn moeder. Gesterkt door het zelfvertrouwen dat zijn moeder hem gaf. De moeder die zelf heel wat tegenslagen te verwerken had gekregen.
Met resultaat. Een rijk man. Letterlijk en figuurlijk. Zover je kan kijken, is de grond van Semler. In de valei ligt een dorpje dat als ultieme test geldt voor ontwikkeling van “de ideale samenleving”. Eén van de concrete resultaten is een hotel. Bekijk hoe daar een bijzondere sollicitatieprocedure en democratie geldt. En voor de werknemers die hebben meegewerkt aan het hotel werd daarna een functie ín het hotel gezocht. “Passend bij ieders talent.”
Prachtig!
Pianist vouwt de handdoeken
Leandro is er een voorbeeld van. In zijn vrije tijd capoeirameester. Hij gaat straks de hotelgasten capoeira geven. Maar hij moet net als de serveersters, chauffeurs en zélfs de pianist in het restaurant de kamers schoonmaken. “Want een handdoek opvouwen, dat kan toch iedereen?”
Hierdoor kan hij zijn gezin onderhouden en kan zijn zoontje met helm op door het huis heen crossen (zie de foto hierboven). Omstandigheden creëren waardoor je beter kunt samenleven in de huidige wereld, dat is Semler zijn missie.

“Ik wil het leven van anderen verbeteren zonder het mijne te verslechten.”

Waar dit soort inspirerende personen zichzelf door laten inspireren? Jung. Jung is volgens Ricardo Semler degene die de mens op de beste manier heeft begrepen en omschreven.
Geloven in onbewuste collectieve energieën. Dat soort dingen.
Ricardo laat zich ook inspireren door een succesvol honkbaltrainer: zit.

“Just sit and think.”

Over wat relevant is en belangrijk.
Ámen!
Bekijk hier de inspirerende uitzending van Tegenlicht.
***
Links: 
– Uitzending februari 2013: ‘Kapitale kracht van geluk’ bekijk je hier
– Uitzending februari 2015: ‘De nieuwe wijsheid van Semler’ bekijk je hier met vele extra’s 

Gepubliceerd op 6 maart 2015

Geschreven door: WendyRaakt