Gevoelig typje!


Ik voel, ik voel, wat jij niet voelt..

Modeziekte, al die types die zo nodig hooggevoelig zitten te zijn ;-)?
Ik citeer een artikel van magazine Flow:
‘Hoogsensitiviteit wordt vaak gezien als iets zweverigs of aanstellerigs. Maar het betekent gewoon dat je meer waarneemt en opmerkt dan gemiddeld. Niets bijzonders, en ook niets nieuws.’ Alleen hooggevoelig, that’s it.
Hoogsensitiviteit. Ook wel gezegd ‘HSP’ > High Sensitive Person.
Voor een nicht van me zoek ik vanavond wat info op. Ze is er onwennig mee en benieuwd naar en zodoende duik ik er weer even in. Want het is al even geleden..
7 jaar geleden
Ik weet nog goed, volgens mij was het 2006. Ik was op Ibiza en zou lekker moeten kunnen genieten. Dat was allesbehalve aan de hand. Ik was letterlijk ‘op’. En las, op het strand, in het magazine Glamour een diepte-interview met Hanna Verboom die schreef dat ze zo ‘gevoelig’ was. En ook ‘op’.
http://www.joanmakenbach.com/wp-content/uploads/S45C-110092007260.pdf: dit is niet het interview dat ik bedoel, maar omschrijft ook die periode.
Stoer versus zwaar op de hand
Daarna vroeg een vrouw aan me ‘Ben je gevoelig?’ en ik zei voor het eerst ‘ja’. Want dacht: als die stoere chick zelfs gevoelig kan/mag zijn, dan mag ik het ook. Tot die tijd dacht ik altijd dat ‘gevoelig’ hetzelfde was als ‘zwaar op de hand’ en dat wilde ik niet zijn.
Er ging een wereld voor me open. De dame die me erop wees, tipte me voor een aantal boeken en het was voor mij als een feest van herkenning. Ik ben haar nog steeds dankbaar. En ‘zij’ is Rite. Hulde!
Oók Carice gaat door als spons


Dan lees je ineens wie ‘het nog meer zijn’. Carice van Houten bijvoorbeeld. En nog veel meer mensen, vaak kunstzinnig van aard. Veel mensen in de kunst dus, wetenschap of met adviserende taken. Zit ik toch goed 😉
Carice zegt hierover onder meer: ‘Wij acteurs zijn toch erg sensitieve mensen die direct op een bepaald level een klik hebben. De passie voor het vak herkent.’
En de herkenbare zin: ‘Ik ben een spons, ik zuig alles in me op.’ [interview]
Kosten / baten
Het is geen modeziekte, het is een mooie en bijzondere eigenschap, misschien wel ‘gave’ te noemen. 1 op de 5 (!) die hooggevoelig zijn.. Die voelsprieten hebben en meer dan gemiddeld horen, zien en…..voelen. Het kan vermoeiend en zelfs eng zijn. ‘Ben ik gek?’ Je voelt je de vreemde eend in de bijt. Mensen zeggen tegen je ‘Zoek je iets ofzo?’ als je iets opmerkt wat je ziet, hoort of.. ‘gewoon voelt’.
‘Je moet niet zover denken’ ‘Doe niet zo moeilijk’
Maar het gaat vanzelf. Het kost je geen moeite. Dat extra voelen.

Het kost dan ‘wel geen’ moeite.. Anderzijds kan het je wel energie ‘kosten’, dat alsmaar voelen, meevoelen. Want het voelt alsof je niet alleen voor jezelf voelt, maar ook voor een ander. Mét een ander meevoelen.
Feestbeest vs. kluizenaar

In openbare ruimten, op feestjes en partijen: sferen voelen. Daarbij ook spanningen aanvoelen. Ook dat hoort erbij. Als er in een ruimte een gespannen energie hangt/heerst, voel je het. Je kan plaatsvervangend pijn/spanning voelen. Je hebt bijvoorbeeld voelsprieten voor mensen die niet zuiver zijn/de waarheid spreken.
Aangezien een ander het vaak nog niet wil horen / toegeven, krijg je vaak nul op rekest. Ze weten het van zichzelf nog niet of zetten zich er tegen af. Of ‘wat denkt ze wel niet?’
Later, als je het weet, snapt, zul je merken dat je de sleutel in hand hebt. Voor een leuker, fijner, rustiger en bijzonder leven. Je weet dat je meer voelt. En leert ermee omgaan. En stukje bij beetje kun je leren het in te zetten als kracht. Omdat het soms heel goed is dat aangevoeld wordt dat er iets aan scheelt. Een ruimte of gezelschap maar beter even verlaten kan worden, met rust gelaten kan worden. Lees hier de visie van een dame, Eva Pama, die een mooie ambitie heeft: hooggevoeligheid weer gewoon maken.
Powerrrr

Je geniet ook veel intenser. Beleeft meer. Bent empathischer. Meer voelen kan zeker meer resultaat opleveren. Van kwetsbaarheid naar kracht..
Ik ‘googlede’ er zelf net ook nog even op. En vond een helder artikel. Ik kan het niet beter verwoorden dan dit. Écht de moeite van het lezen/verdiepen waard.
1 op de 5 is best veel.. misschien begrijp je een van je naaste vrienden, familieleden, collega’s of klanten dan wat beter. Zelfs op managementboek.nl zien ze er het belang van in 😉
Nieuwsgierig?
Boeken die mij destijds geïnspireerd hebben:
Hoogsensitiviteit als kracht – werken met je intuïtie
Van opgave naar gave
– Vrouwen met PIT (Passie Intuïtie & Talent)
In dit boek vertelt Suus over haar ontdekkingstocht, toen ze erachter kwam dat ze hoogsensitief was. Niet het hele boek gaat daarover hoor, maar ik vond het heel leuk en laagdrempelig hoe het omschreven wordt. En Maaike Hartjes heel leuke illustraties toevoegde.

Aangenaam :-)!
PS Ook zéér de moeite waard uit te zoeken voor kids..!
 

Gepubliceerd op 9 januari 2013

Geschreven door: WendyRaakt