Hallo winter!


Wát heerlijk. Wát een lekker gevoel. Als ik weer met de laptop op schoot zit om te schrijven. Voelt alsof alle gedachten van me afvallen, er totale leegte (in de positieve zin ;)) is. Of het meespeelt dat ik tegelijkertijd een berichtje van paar superpositieve en fijne mensen krijg, weet ik niet. Fijn is het in ieder geval.
Morgen (mañana), zondag (domingo; ondertussen jongleer ik nog een beetje Spaans), ga ik weer helpen bij Casita Verde. Ik zag er een klein beetje tegenop (terwijl ik het zelf had aangeboden), merk dat ik gevoelig ben voor stress/drukte. Het instand stressgevoel dat ik in de tijd die alweer een tijdje achter me ligt (kennelijk) beleefd heb, komt weer boven borrelen. Daar ben ik (kennelijk) dus nog niet helemaal klaar mee. Of zou Loesje een punt hebben?

Anyway… Tijd om lekker fysiek aan de slag te gaan. Kont in de keuken en handen in de moestuin. Heb er zin aan. Inmiddels 😉
Winter in de herfst. Op een zonnig Ibiza.
Vannacht gaat de klok een uurtje terug. ‘Wintertijd’. Het moment dat de Ibicencos (inwoners Ibiza, red.) roepen dat het winter is. Deze eilanders hebben natuurlijk net als wij vier seizoenen, maar het voelt voor hen als twee: zomer & winter. De lente hoort bij de zomer en de herfst bij de winter. Ze denken in termen van halve jaren. En dat de ene helft van het jaar zo’n vetpot moet zijn dat de andere helft ervan rond moet komen, zegt genoeg.
Plaatsvervangende schaamte voel ik, zodra ik tijdens onze Hollandse herfstvakantie hier bij Cala Vedella een takelwagen (denk aan de commercial van bol.com: “Takelauto? Takelautooo!!) het hele strand aan het ontruimen is. Strandbedjes, parasols, looproutes. Alles (todo). Terwijl het buiten 27 graden is, de zon schijnt, het ‘winter’ is op de Noordpool, maar het hier supergoed (ver)toeven is. Maar nee, Ibiza maakt zich op voor de winter. De periode dat er geen rechtstreekse vluchten gaan en je via Barcelona vliegt. Het seizoen dat niet alleen de toeristen vertrekken, maar ook merendeel van de inwoners (‘residenten’). Deze laatsten gaan veelal op reis en op 1 staat India. Inspiratie en inkopen doen voor 2014.
See you in 2014!
2014? Eerst nog wat mijlpalen te gaan. November, december. Sinterklaas, Kerstmis. Wat doe ik en waar ben ik? En vooral met wie en waarvoor sta ik ‘s ochtends op?
Terug naar 2014. Gisteren einde dag reed ik rond ‘vrijmibo’-tijd (vrijmibo staat voor vrijdagmiddagborrel, red.) naar een nabijgelegen baai genaamd Cala Tarida (zie ook bovenstaande foto). Favoriet van een van mijn beste vriendinnen. Met een dito favoriet strandtentje. De zon scheen fel, het water helderblauw. Levensgenieters en Herfstvakantiegangers genoten hier van het heerlijke stukje wereld. Onder het genot van…

Gesloten barretjes en restaurants.
“Kijk naar wat er wél is!” neem ik me wederom voor…
Inderdaad, er is er één open. Daar vinden de ‘fresh juices’ gretig aftrek.
Werken waar wél gewerkt wordt.
Morgen ga ik me dus weer nuttig maken en ook afgelopen dagen heb ik niet stilgezeten. Ja, ook wel stilgezeten, maar ik bedoel… heb ik me óók nuttig gemaakt. Meegegaan naar een congres over mogelijke, alternatieve vormen van toerisme hier op het eiland, waar ik een van de weinigen was die de hashtag #ibizaturismoactivo begreep die aangekondigd werd. Precies die vorm van toerisme waar Chris (eigenaar van Greenheart Ibiza, red.) en ik ons ook voor in willen zetten. Zodat er geMTB’t, gewandeld, gedoken en gebackpackt wordt. Ook in de ‘winter’. Zodat rechtstreekse vluchten aantrekkelijk worden en de werkgelegenheid omhoog gaat. En de genietdichtheid ook.
Ámen (op z’n Engels). En geniet van het ‘extra’ uurtje slaap vannacht.
PS De red’s zijn de noten van de eenkoppige redactie, i.v.m. de mogelijk uiteenlopende interesse, achtergrond en kennis van de lezer 😉

Gepubliceerd op 27 oktober 2013

Geschreven door: WendyRaakt