Het is weer zo'n dag


Ik kan geen woord lezen of ik word er door geïnspireerd. ‘Alsof het zo moet zijn’.

Iedere keer als ik een boek opensla is het alsof het niet voor niets is. Nooit voor niets en nooit niets dat me inspireert, me doet verwonderen of doet verbazen over de gelijkenissen met de situatie waar ik of iemand in mijn omgeving mee te dealen heeft gekregen.
Zo ook deze zondagmiddag. Ik zou naar Scheveningen. Vriendinnetje ziek, dus werden de plannen gecanceld. Zeeën van tijd! En dat onverwachts (altijd, I know..). Ik fiets naar de begraafplaats met de zonn(igg)e bril op, vol goede moed. Via het tankstation voor (toch wel) mooie bloemen. Blij met de bosjes stap ik met blosjes op mijn fiets. Heb het gevoel dat de mensen me aankijken en geneigd zijn wat tegen me te zeggen. Over de mooie bloemen op deze fleurige fiets met bloemen. Als vanzelf vindt er een complete conversatie in mezelf plaats: ‘Ja, leuk hè? Zijn voor mijn moeder en zus. Ga ze even bezoeken. Op de begraafplaats.’ Ik bedoel het niet cynisch, allesbehalve. Zelfspot is my way. Ik glimlach ook stiekem als ik mezelf hierop betrap en trap mijn trappers optimistisch verder. On my way..

Enfin, na prachtige kiekjes te hebben gemaakt, ben ik thuis, zoals gezegd onverwacht een dag voor mezelf. En lees.

Excuus 14:
‘Het is goed zo, waarom veranderen?’

Van weerstand tot actie
“Aan het eind was ik doodmoe, gedesillusioneerd en door al mijn reserves heen. Ik wilde alleen nog maar uitrusten en nergens aan hoeven denken. ‘Ik wil nooit meer iets met X te maken hebben’, vertelde ik tegen iedereen die het horen wilde. Tegelijkertijd zat ik nog zo vol met frustraties en indrukken van alles wat ik had gezien en meegemaakt, dat ik vond dat ik er iets mee moest doen.”
Dit bevestigt me dat het soms klaar lijkt, genoeg of zelfs teveel lijkt. En dan aan jou de keus of je voor deze wind van verandering windschermen of windmolens kiest.
Na dit gevoel van de schrijfster ging ze op reis. Ervoer frustratie, zorgde voor reconstructie en andere moeilijke woorden die op ‘ie’ eindigen en dito gevoelens. Ze verkoos constructief boven destructief en zegt hierover ‘Ik moest een andere manier zoeken om iets te doen met wat ik had gezien en geleerd.’ In haar dagboek schrijft ze dat ‘Duisternis niet verdwijnt door het te bestrijden, maar door er licht in te brengen.’ en liet het even rusten, probeerde wat afstand te nemen. Alle impulsen die ze kreeg beantwoordde ze uiteindelijk met ‘Ik weet dat er zaken niet kloppen, maar daar kan ik verder niets aan doen. Nu wil ik rust.’
En toch hervindt ze uiteindelijk moed:
‘Mensen die zwijgen terwijl ze eigenlijk zouden moeten protesteren, zijn lafaards’ – Abraham Lincoln –
Het kostte haar veel energie zich te blijven verzetten tegen de beweging die op gang was gekomen. Die stroom was nauwelijks te stoppen. Ze werd meegenomen op de golven en begon langzaam te beseffen dat ze een keuze had. Kon met een ontevreden gevoel blijven waar ze was, of haar verzet opgeven en de energie die daardoor vrij kwam nuttig besteden. ‘Als ik mezelf oppep, kan ik misschien een stapje verder gaan en deze keer echt iets veranderen’, sprak ze zichzelf toe. Langzaam maakte haar tegenzin plaats voor nieuwe strijdlust.
– Uit: Wat is jouw excuus, van Esther Jacobs –
Esther nam deel aan Expeditie Robinson en werd daar weggepest. Ook heeft Esther ervaren dat een ‘stoute man’ je doet spiegelen aan jezelf en liet in de goededoelenwereld haar tanden zien. Schandalen werden openbaar, ze zette zich belangeloos in voor een (h)eerlijke wereld. Hulde voor deze ‘no excuses lady’.
Keep calm and..
..keep up the good work
..keep on smiling
..keep on wondering
..keep on moving on [song].
‘Verandering is echt mogelijk, al is het met heel kleine stapjes..’
Fijne zondag verder!

Gepubliceerd op 21 oktober 2012

Geschreven door: WendyRaakt