Hoe dóet ze dat toch?


Niets is wat het lijkt.

Bovenstaande afbeelding wordt gebruikt om je te trainen in ‘anders kijken’. Om je ervan bewust te maken dat je kijkt met je éigen blik, vanuit jouw unieke perspectief. Logisch, zul je denken. Maar wat zie je dan?
Zie je een chique dame, die haar hoofd wegdraait? Met soort boa om d’r schouders?
Of zie je een oude heks? Met een zwarte pony op haar voorhoofd en een zwarte kraag? Ghehehe!
Ik reed gisteravond onverwacht laat naar huis, moe en .. toch wel weer voldaan. Met een gerust hart naar huis kunnen gaan, omdat je weet dat je goed hebt gedaan. Dat je doet wat je kan. En toch bekroop me dat gevoel.. ‘Ze moesten eens weten’ Je rijdt weg in het donker, bij velen zijn de luikjes dicht, al dan niet letterlijk. Het is duister buiten, de nacht valt bijna. De nieuwe dag lonkt alweer. Zo van: kijk dan, ik ben er bijna weer! Gauw even de nacht door en dan is er een brand new day die op je wacht.
Maar zoals het in de film Alles is liefde geldt, zo gaat het in het echt ook: “De grote vraag is: wat doe je in de tussentijd?”

Anders gezegd: “Wat doe je als niemand kijkt?”
Daarmee kan ik volmondig antwoorden dat “niets is wat het lijkt”. Wat gebeurt er achter de luikjes? Als mensen de gordijnen, deuren en/of ramen sluiten? Of als anderen de luikjes sluiten? Wie ben je dan? Wat doe je dan? En voor wie?
Verwonderingen die ik me ‘hardop’ voorstel. En je bewust hoop te maken dit ook bij jezelf te doen. Uitgedaagd te worden niet te oordelen over een ander. Je weet niet wat er speelt, ècht speelt. Stilte, verdriet, gemis, andere ‘worstelingen’. Het kan een grote zoektocht en voor de gelukkigen onder ons een ‘avontuur’ zijn.
Kijk eens verder, kijk eens anders. Oordeel minder. Weet dat iedereen doet wat hij kan, wat binnen zijn/haar bereik ligt. Want wie wil er nou niet die charmante dame/heer zijn? Je kiest er toch niet bewust voor bovenstaande heks/boeman te zijn? Nee. Ik geloof erin. Laat me dan maar naïef zijn in de ogen van realisten. Mijn moeder zei vaak als er iets was dat het ‘goed bedoeld’ was van mensen. Op werk leer ik 9+ denken: niet goed doen, maar het góede doen. Anyway..
Dit versje hoorde ik een van de krachtige vrouwen die ik tijdens de retreat deze zomer heb ontmoet zeggen:
Cause there’s so much good in the worst of us
So much bad in the best of us
It never makes sense for any of us
To criticize the rest of us
Fijn weekend, maak er wat moois van!
PS Ik zag dat er een liedje van is: Amy Grant Find what you’re looking for
*Eindigt mooi*
We’ll just find what we’re looking for. 
We’ll find it and so much more.
 

Gepubliceerd op 20 oktober 2012

Geschreven door: WendyRaakt