Humor als medicijn!

Feelgood Filmhit

De cover van de bijlage Film, van NRC bleef me triggeren. 2 vrolijke mannen, het plaatje spreekt boekdelen. Intouchables, daar gaat het om. De filmhit van het jaar. Twintig miljoen Fransen gingen ons voor.

Het is al snel duidelijk: een verlamde Fransman, in een net pak. Een stoere donkere man in joggingbroek. Philippe en Driss. Groot contrast, maar je voelt gelijk aan je water dat dit goed zit. 
Verlamde Philippe maakte 20 miljoen Fransen aan het lachen in de bioscoop. Want bij de pakken neerzitten werkt alleen maar averechts. “Voor mij is lachen een manier om met mijn invaliditeit om te gaan. Dat is puur pragmatisch. Ik ken ook gehandicapten die alleen maar boos zijn om hun lot. Dat werkt minder goed.” Een quote, want ja, Philippe bestaat echt.

Lief en leed

Het is niet alleen maar lol wat de klok slaat, want ook de sombere realiteit wordt getoond. Beleven van tegenslagen als je nek (echt) breken en dat is niet het enige wat hem niet bespaard is gebleven. Maar Philippe leeft op en hervindt zijn levenslust. Door de vriendschap. Want Philippe houdt niet van vals medelijden en Driss houdt niet van sociaal wenselijk gedrag.
In het echt wordt Philippe inmiddels ingezet voor lezingen om zijn optimisme en levenskracht te delen met de rest van de wereld. Hij ziet zichzelf als een bevoorrechte gehandicapte, die behoort tot de 0,001 (!) procent die het heel goed heeft.

“Waarom moet mij dit overkomen?”

Deze vraag heeft Philippe zich nooit gesteld. “Het is zoals het is”. Hij heeft de guts om te zeggen dat hij niet mag klagen. In plaats van gefrustreerd om wat hij niet meer heeft, is hij dankbaar voor wat hij heeft gehad: 42 jaar een prachtig leven vol rijkdom. “Na mijn ongeluk kwam er een tweede leven, dat op een heel andere manier rijk is. … Vroeger was ik druk en luidruchtig. Altijd bezig met plannen: wat doe ik morgen, wat doe ik volgend jaar? Als je lijdt, leer je te leven in het moment. Ik ben er op nogal lompe wijze achtergekomen dat ik niet onsterfelijk ben. Sindsdien stel ik andere prioriteiten.”

Neem het heft in eigen hand

Met fundraising (betrekken van donateurs in een interactieve dialoog) heeft Philippe ervoor gezorgd dat kleinschalige woonvormen gerealiseerd worden. Want hij vindt namelijk dat je niet je hand moet open houden voor de overheid, niet blind moet zijn voor budgetten en initiatieven. Ga er zelf op uit, ga er zelf achteraan.

Opposites attracks

Philippe is zeer beschaafd, Driss hondsbrutaal, een ex-gevangene. Ondanks grote klasse- en cultuurverschillen ontstaat er een hechte vriendschap. Een hechte vriendschap tussen twee tegenpolen. Opposites attracks? Bekijk hier de trailer.
Note: credits voor Annemarie Haverkamp, voor het leuke interview in NRC

Gepubliceerd op 24 maart 2012

Geschreven door: WendyRaakt