Kracht van muziek


‘Ik weet ook niet wat het is’, maar de kracht van muziek gaat alle grenzen over. ‘Ik zal wel niet goed bij mijn hoofd zijn, niet alles op een rijtje’..

Terwijl ik dit typ, deins ik nog na op deze zinnen uit het liedje van Niels Littooi, dat ik net hoorde bij Toppop 3.
Ik verwonder me over muziek.. wat muziek met je kan doen, maken, breken, delen. Het ráákt. Je herkent het vast als ik zeg dat je muziek ankert. Vastlegt. Een plekje in je hart heeft. Omdat het je herinnert aan een bepaald moment. Op een bepaalde plek gehoord hebt. Er een snaar geraakt werd. Je tot tranen toe geroerd werd, recht je hart binnen kwam. Je er een steen van in de buik krijgt of juist voelt kriebelen. Je zinnen in je schoot geworpen krijgt die precies onder woorden brengen wat jij voelt en bedoelt. ‘Het voelt goed.’

Liedjes die staan voor iets nieuws, iets bijzonders, iets speciaals, iets tussen twee mensen, soms zonder dat een ander het weet. One Day raakte me deze zomer. Heerlijke sound, waande me op Ibiza, prachtige clip erbij van grijze mensen, terugkijkend op een leven dat ze zelf gecreëerd hebben. Emily van Carice van Houten ook zo een, een mooie nieuwkomer. Heerlijke zelfspot bedrijft ze met zichzelf in de intro.. gevolgd door een heerlijke tune, aanstekelijk refrein.. gave beelden en ‘spot on’.
Liedjes die je een vrolijk gevoel geven, liedjes opgedragen aan geliefden, vaak liedjes voor als het te laat is. Je terugkijkt en denkt.. ‘wat als’..
Vanmiddag was ik met mijn zus naar de bios (Hope Springs met de altijd fijne Meryl Streep) en bij thuiskomst had ik een berichtje. Beide benen op de grond (again). Een vriendinnetje van me haar moeder blijkt ziek. Ongeneselijk ziek. Het spijt haar om dit juist met mij te delen. Ze herinnert me aan de woorden die ik nog geen jaar geleden aan haar zei, toen ik mijn moeder plots moest missen. ‘Geniet ervan nu je moeder er nog is, het kan zo gebeurd zijn!!‘ Ze schrijft het slopend te vinden, het idee straks iemand naar je hart te moeten missen. Het vreet aan je. Zal ook hier muziek kunnen helpen?
Muziek kán je helpen, zorgen dat afstanden overbrugd worden. Een liedje horen, aan iemand denken en hij/zij aan jou, dat weet je. Een liedje horen en willen delen, mensen of iemand in het bijzonder, laten meevoelen. On the road..

Afgelopen jaar leerde ik Heather Nova kennen. Terwijl ik mijn Milkyway oppeuzel, denk ik terug aan het nummer van haar waarin dit luchtige hapje voorbij komt. Slik.
Nothing’s promised in this life
So I am thankful that we’re here tonight
Take my hand and let’s look up
At the stars – we can make them ours
I don’t want to see you cry
All that pain you hold inside
Life is waiting don’t forget
You are free – I’ll help you see
There’s no time in life to judge
Only time enough for love
So as another night slips by
Let us dance beneath the sky
Wees puur. Durf te leven. Leef je lessen en leer van andermans rakelingen. Wacht niet tot het te laat is. Zorg dat je trots terug kan kijken op je keuzes, ‘One Day’. Verwonder je. Verblijd een ander. Help jezelf. Deel. Heb lief. Wees waarachtig: ga de liefde voor de waarheid aan en benut de kracht van muziek. Durf jij?
Om met Carice haar woorden te spreken: You know, it’s always a part of me, so that’s why it’s.. everything is quite personal what I do.
PS I need an island
 

Gepubliceerd op 6 oktober 2012

Geschreven door: WendyRaakt