Liefde voor lokale kerst

Kerstliefde | WendyRaakt
Wanneer deze krant* op de matten valt is het zover. De vooravond voor kerst, letterlijk & figuurlijk. In Hof van Twente, heel Twente en ver daarbuiten. Fijne tijden, voor velen. Tijden van samen zijn, eindelijk eens onbeperkt tijd voor elkaar en weer ouderwets lekker lang tafelen.
De gourmetset blijft favoriet
Jaar in, jaar uit. Net als de kerstballen, -boom en voor een enkeling nog de kerstkaartjes. De enkele TNT-postbode rent de benen onder zijn lijf vandaan. Terwijl ik in de auto rijd, zie ik hem het ene moment in een drafje lopen in wijk 1 en een paar minuten later in een nog harder drafje in wijk 2. Hij is er maar druk mee in zijn eentje. En stiekem vind ik het heel leuk, de persoonlijke nootjes te ontvangen van vrienden en familie in deze tijd van het jaar.
Hoe zit dat met jou?
De saamhorigheid is voor sommigen truttigheid ten top, voor velen iets waar ze een heel jaar naar uitkijken. Zou het zo zijn, dat de menigte verdeeld is, fifty – fifty? De helft vindt het maar een „commerciële bende” en tijd van verplichte eigen en ‘schone’ familiebijeenkomsten. De andere helft kijkt er al tijden naar uit: het beste pak aan, het mooiste jurkje uitzoeken, lekker luxe eten en warm voor de haard (of bij de centrale verwarming) zitten. High heels on, kerstkransjes op tafel en dan kan het feest beginnen.
Kerst: het is net de vooravond voor Oud & Nieuw.
Terugblikken, genieten van het moment en vooruitkijken: terugblikken op de tijd die achter ons ligt, genieten van het lekkers op tafel en naasten om je heen, vooruitkijken naar wat nog komen gaat en dat is: Oud & Nieuw. Jaar in, jaar uit.
Kerst ‚out of your comfort zone’?
Ga het vieren in een ander land. Een plek waar je niemand kent. Geen familie om je heen. Niet de vertrouwde Albert Heyn, niet de vertrouwde kerstmarkten, maar tropische stranden en een héél ander ritme. Ik heb het gedaan afgelopen jaar, in Spanje, Sinterklaas achterna. Het wás me een happening. En toch nooit weer :-).
Met een dankbare glimlach besef ik me hoe fijn het is om in een vertrouwde omgeving te zijn. Juist in deze donkere dagen. Weten waar je je kaarsjes kan kopen en plekken met warme chocolademelk en glühwein op steenworpafstand.
Kerst in Twente. Ik hou ervan.
Fijne dagen lieve mensen!
Merry everything & a happy always
 
*Dit blog wordt als column gepubliceerd als onderdeel van de columnreeks WendyRaakt in het Hofweekblad, een weekblad voor ‘de Hof’ / Hof van Twente.
In tijden waar kranten blijven reorganiseren, had Hofweekblad deze maand haar primeur: de dikste krant in hun geschiedenis. Het gaat ze goed. Regiocommunicatie boeit. Lokale marketing bloeit. We zijn aangekomen in de tijd waar gunnen meer dan ooit van doorslaggevend belang is. “Think global, act local.”

Gepubliceerd op 21 december 2014

Geschreven door: WendyRaakt