Mag het wat minder?

Minder geluk graag! | WendyRaakt.nl
Het pleidooi voor een beetje minder gelukkig zijn. Gedurfd. Dat pleidooi houdt Dirk de Wachter in een uitzending van NTR Academie tv: ‘waar vertellers bevlogen spreken over onderwerpen die de huidige tijd bepalen’. Nou, zet je maar schrap. So did I.
Een stukje omdenken: laten we even heel ongelukkig zijn
Want volgens De Wachter lijkt het erop of het doel in ons leven tegenwoordig is: gelukkig zijn [Ja, dat is het toch ook?]. Dat hij deze vermeende obsessie van gelukkig zijn ter discussie stelt, voelt vervreemdend voor me en wellicht is dat juist wel precies waar hij op doelt. We zijn het niet meer gewend. Staan het niet meer toe. Houden er niet meer van. Voelen ons er ongemakkelijk bij. Bij een beetje ongelukkig zijn.
Logisch toch?
Voor mij voelt het ook onwennig. Me voornemen eens iets minder gelukkig willen zijn. Terwijl ik dit typ, op een vroege zaterdagavond, herinner ik me een gesprek met Marc, een oud studiegenoot. Marc was – een paar jaar geleden – ernstig ziek. En wat hij zei, toen ik hem er destijds over sprak: ‚Geluk? Geluk? Ik ben gewoon een tevreed’n mens!’. Op z’n Twents.
Mag een sprankje meer zijn?
Dirk de Wachter. Ik kan me wat sprankelende mensen voorstellen. Hij oogt wat nors en grauw. En daarmee in mijn beleving…. minder gelukkig…? [:-S zie je wel…]
Toch ben ik nieuwsgierig genoeg deze uitzending van NTR terug te kijken, alleen al door de prikkelende titel. En dat Wiro Kuipers, expert in Gave Dingen Doen er zelfs over sprak. Here we go.
Geluk is een verdienste. Toch?
Dirk de Wachter rijdt in een prachtwagen die goud waard is tijdens de uitzending. En merkt terecht op: ’Dit soort wagens is zo’n dróóm van mensen. Alsof dit soort wagens het toppunt van succes is.’ Ik ken het. Herken het. Van mezelf en van mensen om me heen. En bijna allemaal weten we het maar al te goed: het vermeende materiële geluk is maar vluchtig. Snel voorbij. Short term happiness. Een FAQ in life: maakt geld gelukkig? Of het niet hebben ervan. Er is weinig verband tussen geluk en geld, bevestigt Dirk. Behalve de extremen: heel weinig maakt ongelukkig. En heel veel ook.
Geluk is niet gelukkig genoeg
Maakbaar mens. Maakbaar geluk. Bijna alles is maakbaar tegenwoordig. In de snelle tijd waarin we leven en die we allen adopteren en in stand houden. Goed is niet gauw goed genoeg. Gelukkig evenmin.
Op zoek naar kicks
‚Het kan niet altijd snel en wauw zijn’, volgens Dirk. Na een piekervaring moeten we weer dalen. Altijd hoog is geen optie. Hoger en hoger evenmin. Hmmm….. En ik dagdroomde al weer.. verheugend op een bezoek aan de bergen binnenkort.

Overvleugelen. In plaats van tevreden fladderen.

Identiteit en reclamecultuur
Dat wat de buitenkant toont. De bril die we dragen. De kleding. De wagen. Dat is waar we onze identiteit aan meten volgens Dirk. En dat is een denkfout. Wat we dragen is niet wie we zijn. Wat we rijden is niet wie we zijn. [Ja, ja.]
N E E M  J E  T I J D.
Zullen we het toch gewoon blijven doen? Laten we met z’n allen heel gelukkig zijn. Heel druk zijn met optimaal gelukkig leven. En dan met z’n allen weer op een zen-retreate om bij te komen. Op Ibiza bijvoorbeeld 😉
En een beetje ongeluk welkom heten. Voor de balans.

Zal De Wachter zelf wel iets herkennen in de wens optimaal gelukkig te zijn?
Hoe (on)gelukkig en/of (on)tevreden ben jij zelf graag?

R u s t i g  a a n…
En snel een beetje.
Fijn weekend!
* * *
Links: NTR | NTR Academie | Uitzending gemist? | Dirk de Wachter

Gepubliceerd op 15 november 2014

Geschreven door: WendyRaakt