Oscar for president


Op zondag de wekker zetten en de bioscoopzaal voor je alleen hebben.
De koning te rijk. Zo zal Oscar zich ook gevoeld hebben.

Oscar is een chimpansee, geboren in het oerwoud.
Verfilmd in een práchtige natuurdocu van niemand minder dan Disney.
Waar ik me vooral over verwonderde waren de gelijkenissen met ons, zoals Herman Finkers ons ooit homosapiens noemde. De mens vs. de aap dus.
httpv://www.youtube.com/watch?v=V_R2IJNeR_s
2 groepen strijden tegen elkaar in het oerwoud om hun eigen territorium. Beide teams focussen op.. notenbomen! De notenbomen in het bos zijn geliefd en zelfs essentieel voor het voorbestaan van de groep. Net als bij teams onder ons mensen, blijkt niet meer louter op talent gewonnen te kunnen worden. Teamgevoel en teamspirit, dát zorgt soms juist voor de overlevingsstrategie. Ook bij de groep chimpansees in deze documentaire van kleine anderhalf uur.
Een bezoek aan de bios waard, zodat je ziet hoe een baby chimp tijdens deze strijd zijn moeder verliest en wees wordt. De chimp, Oscar, wordt afgestoten van zijn groep en staat er helemaal alleen voor. Aangezien hij nog moedermelk gebruikte en geen ster is in noten kraken, is hij ten einde raad. Totdat..
Zie in deze docu wat een verlies voor wending kan nemen en wat een starre leider doet verzachten.
Gaaf om te zien ook, hoe deze docu gemaakt is. Blijf nog even zitten na afloop van de documentaire, want dan zie je nog wat behind the scene-shots. Van cameramannen die struikelen in de rimboe, door wespenplaag belaagd worden en in het donker het oerwoud in moeten. Er zijn makkelijkere manieren om je geld te verdienen. Maar die zijn niet zo leuk, zegt een van de teamleden.
De Nederlandse versie van de natuurdocu draait in de bioscopen, met de voice-over van Carice van Houten. Heel leuk hoe Carine dit warme verhaal vertelt!
Carice is ambassadeur van WNF, de stichting die zich inzet voor het behoud van onder andere deze mooie beesten. In 1960 hadden we nog een miljoen chimpansees in de wereld. Tegenwoordig nog maar een vijfde (!).
Bekijk hier een iets uitgebreidere trailer, zodat je in ruim een minuut de charme van Oscar ziet. 

Gepubliceerd op 24 maart 2013

Geschreven door: WendyRaakt