Practice what you preach


Ik borrel over. Van ideeën. Excuses evenwel. Met het voornemen op tijd te gaan slapen na afgelopen enorm onrustige nacht zet ik de stap in de goede richting. De trap op. Maar tevergeefs. De energie begint weer te borrelen..

En ik ben weer ‘klaar’wakker.
Vanuit bed lees ik de volgende tweet van heldinnen Nel & Esther:
[Nel] Hoe doet ze dat toch!! RT @estherjacobs: Leven zonder belemmeringen. http://ow.ly/fMO4N  (Met dank aan @deberghut)
En ik ben om. Het borrelt nog meer. Weer..
Heerlijk en herkenbaar weer, de woorden van Esther. Ik besluit het boek ‘Wat is jouw excuus?’ weer ter hand te nemen. Intuïtief sla ik het een-na-laatste hoofdstuk open. Met de ene rake quote na het andere excuus:

 • Excuus 16: ‘Dit is niet het juiste moment.
 • Als je wacht op het perfecte moment, zodat alles veilig en zeker is, loop je kans dat het nooit gaat gebeuren. Bergen zullen niet beklommen worden, wedstrijden niet gewonnen en ultiem geluk niet bereikt.‘ – Maurice Chevalier
 • Sommige mensen komen in beweging omdat ze het licht zien, anderen omdat ze de hitte voelen…‘ – Coachingskalender
 • Excuus 17: ‘Ik heb verantwoordelijkheden naar anderen toe.
 • Als je niet de kracht hebt om jouw eigen leven vorm te geven, dan moet je de vorm accepteren die het leven jou biedt.‘ – T.S. Eliot
 • Excuus 18: ‘Ik weet niet wat ik wil.
 • Serendipiteit!
  ‘Op goed geluk ergens naartoe gaan en “toevallig” verdwaald raken.’

Practice what I preach
De dagen worden donkerder en kouder. De datum kruipt langzaamaan dichterbij. De dag dat mijn moeder me vorig jaar ontglipte. Precies over 2 weken. En ik blijf maar roepen, steeds vaker roepen, te genieten van de kleine dingen. Omdat mijn moeder dat altijd zei. Omdat het een waarheid als een koe is en zij het niet meer kan waarmaken. Ik wel. Ik laat me telkens weer opnieuw triggeren, inspireren, intrigeren.. (zal dit laatste woord toevalligerwijs op de 1e en 2e lijken?, vraag ik me af)
En toch..
Ik geef toe. Ik vind het lastig. Soms. Wanneer ik me bij ‘grote dingen’ niet gelukkig voel, excuseer ik me kennelijk niet optimaal te leven naar de fijne kleine dingen. Dat is een rare tegenstelling. Optimaal leven is mijn missie geworden in mijn jeugd. Als je plotseling met verlies geconfronteerd wordt, sta je op scherp. En knappe jongen die die scherpe kantjes er ooit weer af krijgt ;-).
Hardleers, die Ter Bekke’s 😉
Inspiratiespeeltuin
Het blijft tollen, stappen durven zetten naar een fijner leven, een leven zonder onnodige buikpijn. Ik bekijk een Tweet van Jan Willem Alphenaar:
“A short story about inspiration http://slidesha.re/11IQiBV
Zie je wel, denk ik, zo gek is het niet dat ik me al van jongs af aan laat inspireren door verhalen en ervaringen van anderen. Deze slide show bewijst dat de grootsten dat zelfs – of juist – doen. Dat het niet zwak is naar anderen te kijken, ervan ‘af te kijken’ hoe ze het goed doen. Het mag 😉
Waar word je blij van?
Als je alleen op boeken teert, kun je inderdaad de oorlog niet winnen. Maar ik heb er al heel wat kracht uitgehaald, van jongs af aan. En zo dus ook het boek van Esther, ik pakte het er weer bij.
Ze eindigt haar avontuur – want dat is het – met een paar rake vragen. Ik heb ze net overgetypt en *naar eer en geweten ingevuld*. Nee, ik ga ze niet delen. Er zijn grenzen 😉
Maar wil de vragen wel met jullie delen. En jullie uitnodigen net als ik eerlijk te zijn naar jezelf.

 1. Gefeliciteerd! U hebt de hoofdprijs in de loterij gewonnen!
  Als je dat vandaag te horen zou krijgen, wat zou je doen? Baan, verre reis, eigen bedrijf?
 2. Wat zou je doen als je te horen krijgt dat je nog maar een jaar te leven hebt?
  Wat als je nog maar een maand hebt, of een dag?
 3. Als je je leven over mocht doen en opnieuw alle keuzes kon maken, zonder verplichtingen, zonder consequenties, zonder na te hoeven denken over geld, wat mensen van je verwachten, zekerheid et cetera. Wat zou je dan doen?
 4. Wat zou je willen studeren, wat voor werk zou je doen? Waar zou je willen wonen?
 5. Welke hobby’s had je als kind? Waar werd je blij van? Wat deed je vroeger waar je nu geen tijd of energie meer voor hebt?

Wees ‘ns eerlijk. Hoeft niet met kant-en-klare antwoorden, een richting is ook goed.
‘Als je die richting gaat ontdekken, merk je dat er vanzelf meer aanwijzigingen en zelfs kansen komen.’
Ik ga! Going to practice what I preach.
En fluit me gerust terug als ik me niet aan m’n woord hou..
Ik blaas het lichtje uit..

Gepubliceerd op 4 december 2012

Geschreven door: WendyRaakt