Serendipiteit


Het is weer zover. Verwonder me. En borrelt de drang te bloggen weer op. Ik sprint naar beneden, schenk een Dornfelder Lieblich (lees: heerlijk fruitige rode wijn) in, pak mijn MacBook en …

Geboorte
…mijn nieuwe blog is geboren. Ik was me vandaag een paar keer bewust van leermomenten, verhalen van die hards, van topsporters, doorbijters, pioniers en andere ‘hulpbronnen’ die me inspireerden. Het boek ‘Hoe Starbucks mijn redding werd’ (over een man die niets kreeg van wat hij wenste en het aan-de-grond-zitten uiteindelijk zijn redding werd; het beste wat hem ooit was overkomen) was er daar een van.

Terwijl ‘Of Monsters and Men‘ uit de speakers klinkt, herdenk (mijn nieuwe draai aan het woord ‘overdenken’) ik mijn gedachten van vandaag. Dat ik wil delen wat mij geholpen heeft. Inspiratie, boeken, tips, ervaringen, interviews en….
Dit!

De vlinder vs. de cocon.
Meningen zijn verdeeld over coaching. Die van mij is overduidelijk positief. Wars van trots en ego’s en juist aangetrokken tot mensen met topsportmentaliteit, die ‘problemen’ ‘uitdagingen’ vinden om meer over zichzelf en het leven te leren sloot ik me aan bij de laatste groep. En die laatste groep ziet het als kracht om te kiezen voor leren, verbeteren. En dus ook openstaan voor coaching.

Zo ook ik. Nellie Tankink verdient een recensie van me, bij deze! Recht door zee, ‘spiegelen’ is haar ware kunst en nuchter als ze is, met een artistiek en theatraal tintje ben ik fan!
Een van de eerste keren liet ze me een mooi verhaal lezen.
De cocon
Een man vond op een dag een cocon van een soort vlinder. Hij nam het mee en legde het op een warm plekje waar hij elke dag kon zien of er iets gebeurde. Een aantal dagen later ontstond er een kleine opening en voor vele uren bleef de man kijken hoe de vlinder moeite moest doen om zijn lichaam door de kleine opening te worstelen.
Op een gegeven moment leek er geen voortgang meer in te zitten. Het leek alsof de vlinder zo ver gekomen was als het kon en nu niet meer verder kwam. Dus besloot de man de vlinder te helpen. Hij pakte een schaartje en voorzichtig knipte hij de opening van de cocon groter.
De vlinder kwam er toen gemakkelijk uit, maar het had een opgezwollen lichaam en verschrompelde vleugels.
De man bleef de vlinder lange tijd in de gaten houden. Hij verwachtte dat elk moment de vleugels groter konden worden zodat ze zijn lichaam konden dragen en dat mettertijd het lichaam vanzelf kleiner zou worden.
Geen van beide gebeurde. Sterker nog, de vlinder kroop de rest van zijn leven rond met een opgezwollen lichaam en verschrompelde vleugels. Het was nooit in staat om te vliegen.
Toen de man jaren later een boek aanschafte over vlinders, vond hij de soort die hij had meegenomen en in zijn goedheid had willen helpen. Daar las hij dat de vlinder door zijn worsteling door de kleine opening in de cocon in staat werd gesteld het vocht in zijn lichaam in zijn vleugels te persen, zodat deze sterk konden worden en het klaar was om te vliegen zodra het zich bevrijd had van de cocon.
Soms zijn worstelingen precies datgene wat we nodig hebben in ons leven. Misschien zouden we zonder deze worstelingen onze kracht nooit kennen en ‘kreupel’ zijn.
We zouden nooit kunnen vliegen!

Ik vroeg om.. en ik kreeg..
Ik vroeg om kracht….. En ik kreeg moeilijkheden om me sterk te maken.
Ik vroeg om wijsheid….. En ik kreeg problemen om op te lossen.
Ik vroeg om voorspoed….. En ik kreeg hersens en spierkracht om te werken.
Ik vroeg om moed….. En ik kreeg gevaar om te overwinnen.
Ik vroeg om liefde….. En ik kreeg mensen in nood om te helpen.
Ik vroeg om steun….. En ik kreeg kansen.
Ik kreeg niets van wat ik vroeg….. Ik kreeg alles wat ik nodig had. 

____________________________________________________________________

Mooi he?
Het past. Het past altijd. De gedachtegang werkt. Klopt als een bus en verheldert.
Helpen en/of forceren gaan niet van nature hand-in-hand met ontdekken en (zelf)ontwikkelen. Leef ‘by nature’ en laat het gebeuren..
Mijn moeder refereerde vaak aan een levenswijsheid van haar ouders: ‘Als god belieft’. Waarmee ze doelde op serendipiteit, ‘Als het echt zo moet zijn’..
You need a struggle to stick along. Be strong.
TRUSTen!
PS. Over vlinders gesproken.. Minifilm Butterfly Circus is ECHT de moeite van het 20-minuten-kijken waard.
Je hart wordt geopend!

Gepubliceerd op 23 juli 2012

Geschreven door: WendyRaakt