Succes!

Ja-Maar | Ja-En | WendyRaakt.nl
Aan de vooravond van het verschijnen van deze column, zit ik onverwacht in Heerlen. Dat ik er zit is niet onverwacht, dat ik er blijf wel. Voor een nachtje welteverstaan. Ik ben vandaag via Etten-Leur naar Heerlen gereden, wat me op deze kersverse maandag zes uur reistijd en een beetje ‚kom ik wel op tijd en op de goede locaties aan?’-stress bezorgde.
Het is geluk(t).
Ietwat later dan verwacht kom ik aan in Heerlen en ik word gastvrij onthaald met groene thee, iets lekkers en een warme glimlach. Fijn. Twentse gastvrijheid in het zuiden. Dat het in plaats van Twentse krentenwegge verse Limburgse vlaai is, mag de pret niet drukken.
Integendeel. Heerlijk, Heerlen!
Omdat de dag een bijzondere is met een paar rake ontmoetingen, besluit ik tijdens een gastvrij rondje rondleiding door deze broedplaats voor creatieve & innovatieve ondernemers, te luisteren. Naar m’n lijf. Dat zei namelijk ‚Nee!’ als reactie op de vraag of ik het hele gebouw (van 48.000 m2!) wilde zien. Nee.

Zo gezegd, zo gedaan. Ik leer het wel.

Ik besluit in Heerlen te blijven en pas morgenvroeg weer naar Twente af te reizen. Wanneer ik geld wil bijlappen bij de boodschappen die we gezamenlijk doen bij de plaatselijke Appie, krijg ik ‚Nee! Je bent hier te gast!’ om m’n oren.
Eenmaal aangekomen in het appartement ligt er een – hoe kan het ook anders – magazine op tafel, genaamd ‚The Optimist’. Magazines en optimisme, daar kun je me voor wakker maken. Ik vraag m’n zwager (want daar logeer ik) of ik hem iets mag voorlezen. ‚Wat’ doet er eigenlijk niet toe. Ik begin het voorwoord voor te lezen.
Succes!
Zo is ook de titel van dat voorwoord. Succes. Minder makkelijk dan het woord doet vermoeden. Er staat namelijk te lezen wat me op jonge leeftijd al inspireerde en waar ik graag over las: topsport als metafoor voor het ‚gewone’ leven. Het beschrijft dat winnaars van Olympische medailles weten dat succes jaren en jaren van toewijding en overgave vergt. Dat successen vaak pas volgen na diepe dalen waarin je stevig verdwaalde…
Volhouden. Doorzetten. En blijven geloven.
“Het is net als Sinterklaas. Je moet erin blijven geloven anders wordt het niets.” (uit de film ‚Alles is liefde’). Noem het naïviteit. Noem het optimisme.

Wat kies jij: Ja-maar of Ja-en?

* * *
Links: carbon6.nl | The Optimist | Omdenken | Ja-maar…

Gepubliceerd op 11 november 2014

Geschreven door: WendyRaakt