Thuis zijn ['vind ik leuk']


“Al dat elkaar aanbevelen. ‘Vind ik leuk’ [duimpje omhoog] en andere moderne communicatie. Klef gedoe.”

De toon is gezet. Dit zijn de eerste zinnen van André Meiresonne zijn stuk berghutbeleving in het boek van Hans & Nel. Een openhartig stukje dat het de ‘moeite’ van het delen waard is. Je weet wel, André: datzelfde ‘delen’ zoals het ‘liken’ 😉
En toch, af en toe gebeurt er iets waarvan ik denk: het zou goed zijn als meer mensen dit weten. Een inspiratieweek in de Berghut. Een plek in Oostenrijk. Onder Salzburg. Sound of Musicland. Waar je mij vroeger echt niet naartoe kreeg. Wilde ik niet gezien worden. Daar denk ik inmiddels anders over. Zoals wel over meer dingen trouwens. Bijvoorbeeld met 12 mensen een een week bij elkaar in een hut.
Ik ben om
De Berghut heeft me geholpen. Tenminste, de mensen van, in en om de Berghut. Wat een tent. En dat komt door Hans & Nel. Het is hun huis. En door de mensen die zij er weer naartoe weten te halen. Gastvrijheid is een veel te betrekkelijk woord voor wat je daar meemaakt. Je bent gewoon thuis. Je voelt je thuis. Je komt thuis.
Maar pas op: eenmaal weer in je eigen huis, moet je weer even wennen aan thuis. Want je was thuis. En dan is het de kunst om je thuis weer net zo thuis te voelen als waar je je thuis voelde, in de Berghut. Je thuis voelen is natuurlijk een betrekkelijk begrip. Uiteindelijk kom je en ben je thuis bij jezelf. Waar je ook bent. Maar daar kan de omgeving wel aan bijdragen. En dat is precies wat in de Berghut gebeurt. Een omgeving die uitnodigt om helemaal jezelf te zijn, om onbeschaamd en onbevangen voluit te leven, en je uit te leven.
Dat begin ’s morgens met het geluid van koeiebellen en de geur van versgebakken brood. dan kan je dag al niet meer stuk. Overdag stevig wandelen en een goed gesprek. En ’s avonds vuurtje stoken en goed eten. Met Oostenrijkse streekwijn en dito bier. En nog meer goed gesprek en volop gezelligheid. Wonderlijk om te merken wat er gebeurt als je je zo thuis en op je gemak voelt. Dat wil je altijd en overal. Niet alleen in de Berghut.
Dan kan.
Een kwestie van doen. Door je concepten en ideeën over hoe het hoort, opzij te zetten. De conventies en conflicten waarmee je rondloopt, achter je te laten. En dat kun je daar uitproberen. Dan is zo’n Inspiratieweek werkelijk inspirerend. Letterlijk, je krijgt de geest. Niet alleen daar. Ook thuis en op je werk. Duurzaam. Niet van ‘erg interessant, maar ik doe er verder niets mee…’ – niet van ‘inspirerend’ als dodelijk compliment.
Inspiratie in de Berghut is waardevast. Wel zelf vasthouden. ‘Vind ik leuk’.”
Ook ik ben om. En wil – een jaar na dato – weer.
PS In de Berghut-tuin staat dit ’thuis’ [photo]

Gepubliceerd op 1 juni 2013

Geschreven door: WendyRaakt