(ver)trouwen?


De term ‘vertrouwen’ wordt te pas en te onpas(selijk) gebruikt. ‘Vertrouw maar op je onderbuikgevoel’ vind ik zelf nog de meest aansprekende en is als je het mij vraagt het meest succes verzekerd.

Het komt allemaal wel goed meisje
Maar waar vertrouw je dan op? Waar is het op gebaseerd? Op meningen van mensen? Op wetenschap? Op simpelweg ‘vertrouwen dat het goedkomt’. En wat is dan ‘goed’? En zo val je van’t een in’t ander.
Fout of goed is wat je er zelf mee doet
Want goed of fout bepaal je uiteindelijk natuurlijk zelf. Waar jouw grenzen liggen. En ja, inderdaad, daar ben je je pas weer even van bewust als je er overheen bent gegaan. Op je bek bent gegaan, lief hebt durven hebben, als een ezel een bepaalde steen raken..
Wiki weet raad
De zoektocht op wat vertrouwen dan eigenlijk is bracht me uiteraard bij Wikipedia. Geloof in eerlijkheid en aardigheid van de ander, dat is wat ze zegt. Dat vertrouwen een belangrijke rol speelt in relaties staat buiten kijf. ‘Geloven dat die persoon doet wat je van hem verwacht’ En hoe groot de impact is op iemands verdere leven als vertrouwen geschaad is? Enorm, zo schrijft ze. In latere relaties test het gekraste vertrouwen uit of je sterker bent dan dat. (Maar als je vertrouwen hebt, kun je ook teleurgesteld worden..)

Vertrouw me dan
Bovenstaande afbeelding kun je op twee manieren interpreteren. Als een knoop en als een ring.
En wat dergelijke woorden los van elkaar alweer voor associaties bieden.. Een knoop in je maag hebben. Lastige knopen eerst ontwarren voordat je ze doorknipt. En knopen doorhakken. Knopen doorhakken klinkt als goed, stoer en sterk. Maar is dat ook zo? Een knoop doorhakken betekent ‘een beslissing forceren’. En forceren is een woord, net als frustratie, waar ik op mijn beurt een knoop van in mijn maag krijg.

Forceren? Me no like.
Hak dan door die knoop!
Maar ik lees net het verhaal achter het gezegde ‘een knoop doorhakken’ en het verheldert me. Het gaat namelijk over een strijd die gestreden werd, waarbij lange tijd geprobeerd is de knoop te ontwarren. Toen de moed werd verloren, werd in een klap de knoop doorgehakt. Letterlijk. Een zeer moeilijk probleem met de nodige voortvarendheid of gewelddadigheid uit de weg helpen, dat is het verhaal achter ‘de knoop doorhakken’. Betwijfel of dat zo goed, stoer en fijn is.
(dag)dromen en (ver)trouwen
Het plaatje kan ook anders worden gezien. Als een ring. Een natuurlijke ring. Een in de natuur onstane ring en natuurlijk ontstane ring. Ring dus. (I made my point 😉) En gelukkigen die getrouwd zijn, hebben zich er al dan niet eens in verdiept. Want als je iemand in de ogen kijkt, diep in de ogen kijkt en (stiekem) denkt: ‘Trouwen?’ dan weet je dat je ver- en/of geliefd bent. Zelfspot myself maakt er dan vaak een net iets andere variant van (als bijvoorbeeld: ‘Ibiza?’), maar het gevoel is hetzelfde: (dag)dromen versus (ver)trouwen.

Geen einde

De betekenis van een ring? Symbolisch. Punt.
En wat voor alle ringen geldt: een ring heeft geen begin en geen einde. Omdat het ‘de bedoeling’ is.
Bij de vraag ‘wat de bedoeling van het leven is’, wordt het kaf van het koren gescheiden. Op een forum waar antwoord wordt gegeven op deze levensvraag, worden de optimisten van de ‘realisten’ (lees: pessimisten) gescheiden. Licht grinnikend lees ik het en herken de profielen (niet persoonlijk ken ik ze, maar als ik wil kan ik ze in hokjes plaatsen). Onverwacht raakt een me er in het bijzonder:
Persoonlijke ik inruilen
Want hier schrijft iemand dat je op een zeker moment het persoonlijke besef inruilt. Er staat namelijk dat ‘alle ellende in de wereld tot doel heeft je teleur te stellen (oh) en te frustreren (oh?!) in wat je van de wereld kunt verwachten (ohoh!). Maar dan komt het!
Want als je het niet meer verwacht, je de wereld niet meer ziet zitten, zal ‘de wereld’ je verlaten.
En dan?
Vanaf dat moment speel je de rol die voor jou is weggelegd en volledig bij je past.
Dan ben jij jij. Zonder ego. Thuis. It would be nice to be home. Wherever you are.
De handdoek in de ring gooien (lees: opgeven) is niet aan mij besteed.
En wanneer ik ga trouwen vertrouw ik erop dat mijn moeder (als vanouds) zou hebben gezegd dat ik eruit zie om: door een ringetje te halen!
De grote vraag is ‘Wat doe je in de tussentijd?’
Hierbij leuke scènes uit mijn favoriete film Alles is Liefde. Waarom? Omdat het de bedoeling is! 😉 ‘Love is like Sinterklaas. Believing is everything.’ Duh!
Denk met je hart, voel met je hoofd. It’s all about the balance.
Wel’trust’en!

 

Gepubliceerd op 26 juli 2012

Geschreven door: WendyRaakt