Wat als


‘Wat’ en ‘Als’. Woorden waar vragen vaak mee beginnen. Maar ‘wat’ ‘als’ je ze achter elkaar plaatst?

Gebruik je een excuus of geloof je in een reden?
Wat als je een zin begint met ‘Wat als..’?
Dan klinkt het niet meer als een excuus, maar als een reden. Als iets waarover je kan fantaseren in plaats van excuseren.

Als je volgende week 84 zou worden, op je ziekenhuisbed ligt, ernstig ziek. Wat als je dan.. Als je zou kunnen wensen wat je dan achter je laat, nu zou kunnen bedenken waar je dan op terug wil kijken, dankbaar voor wilt zijn? Hoe zou je je leven dan leven, welke wending zou je er dan aan geven?
Vanmiddag was het daar, dat moment. Ik zat achterthuis, in de warme zomerzon, fijn boek op schoot en daar kon het genieten beginnen, ‘me-time’. Blieb, een sms. Of ik een bakkie kom doen. Ik kijk vertwijfeld omhoog en besluit te gaan.
In 5 minuten kan veel veranderen
De blijdschap die je dan in iemands ogen ziet, is goud waard. De ‘Haaaaai!’ die je dan hoort, is onvergetelijk en hartverscheurend omdat je hart zich samenknijpt bij de gedachte ‘wat als’. 5 minuten later is alles anders. Stiller. En toch hou je hoop.
Uiteindelijk besluit ik aan het bed te gaan zitten en ben blij dat ik het deed! Ik zag iemand opfleuren, en ik fleurde mee. Ik zag iemand opleven, en ik deed dat net zo hard mee. En toen hoorde ik iemand.. dankbaar zijn!
Daar was het
Voor de tweede keer in mijn leven gebeurde het. Dat iemand zei ‘De gelukkigste persoon op aarde te zijn’ en me dat deed landen, hoppa, beide benen op de grond again. Dankbaar, voor ‘alle lieve mensen’ om je heen, ‘nog zoveel te hebben om naar uit te kijken’ en ‘hij heeft zo-veel voor me gedaan de laatste tijd, we zijn dikke vrienden geworden’. Jeetje. Dat kwam binnen als een bom. En verwarmde mijn hart.
Nu jij!
Want ‘wat als’ jij het voor het kiezen hebt. Weet dat je op je 84e terugkijkt op wat achter je ligt. Waar wil je dan op terugkijken? Om te voorkomen dat je zegt ‘Wat zou er zijn gebeurd als..’ of ‘Als ik nou eens zus of zo.. wat was er dan..’
Zodat je redenen wil noemen waarom je van geluk mag prijzen of excuses waarom het niet?
PS Boekentip

Gepubliceerd op 5 augustus 2012

Geschreven door: WendyRaakt