Youpie! raakkracht WendyRaakt
Ten eerste: ik wens jullie een mooi jaar! Dat jullie veel mooie, nieuwe momenten gaan verzamelen in het boek dat ‚leven’ heet. Een nieuw jaar, een nieuw hoofdstuk. Ik vraag me af hoe jullie de jaarwisseling hebben doorgebracht. Alleen, al dan niet bewust. Samen, al dan niet verplicht. Verlangend, naar dat ene perfecte feestje waar je dan toevallig net niet voor gekozen had. Genietend, waar en met wie dan ook.
Youp & ik
Een paar weken geleden had ik een akkefietje met T-Mobile. En ik voelde een tweede Youp van ’t Hek-je opkomen (Van ’t Hek had destijds enorme media-aandacht voor een probleem dat zijn zoon met voormelde telecom-aanbieder had). Ik vroeg Youp om hulp en het was al niet meer nodig. Mijn probleem kon uiteindelijk wel verholpen worden, met het social mediateam van deze aanbieder. En ik stapte over naar Vodafone.
Oud & nieuw
Afgelopen week was er een mooie documentaire op tv over Youp van ’t Hek, rondom zijn 60e levensjaar dat hij vierde. Pa en ik keken deze op oudejaarsavond, voorafgaand aan de oudejaarsconference. Een avond vol Youp dus voor ons. Het inspireerde me enorm. In mijn beleving doorbrak Youp taboes en vond ik in hem een metgezel. Over zijn passie voor schrijven en…
Bang & genieten
Youp is ontzettend bang en om maar met de deur in huis te vallen: de grootste angst die hij heeft is de dood. Hij besluit dit ermee te doen: hij omringt zich met fijne mensen, doet wat hij leuk vindt – vaak en veel. „En dit juist nóg meer te doen, in plaats van weg te kruipen.” Nou, dat is toch heerlijk? Dat een cabaretier daar openlijk vooruit komt en ondertussen gewoon lekker verder leeft. Juist dan. Youp had als voorbeeld een man die altijd angstig was, volgens mij zijn vader. Toch werd hij 81, dus voor niets altijd angstig geweest.

Leef toch je leven
“Deze dag is de eerste van de rest van je leven.” is een van de zinnen die in een lied van Youp klinken. Alle clichés kennen we en vaak wuiven we ze weg. Toch is zo’n jaarwisseling een perfecte periode om even stil te staan. Even bezinnen. Of zingen. Dansen. Schrijven. Lachen. Liefhebben. „Leef toch je leven als het allerlaatste uur”, klonk zo vlak voor de jaarwisseling.
Grappenmaker, die Youp.

Door: Wendy ter Bekke
* * *
Dit blog wordt als column gepubliceerd als onderdeel van de columnreeks WendyRaakt in het Hofweekblad, een weekblad voor ‘de Hof’, oftewel: Hof van Twente.
In tijden waar kranten blijven reorganiseren, had Hofweekblad afgelopen maand haar primeur: de dikste krant in hun geschiedenis. Het gaat ze goed. Regiocommunicatie boeit. Lokale marketing bloeit. We zijn aangekomen in de tijd waar gunnen meer dan ooit van doorslaggevend belang is. “Think global, act local.”
Links:
* Blog “Youp, help! T-Mobile-stress”
* Docu Youp van ’t Hek
 
 
 

Gepubliceerd op 5 januari 2015

Geschreven door: WendyRaakt